Обавештење у вези канализације у улици Милоша Гајића

ЈКП „Дрина“ и општина Мали Зворник апелују на грађане да не бацају смеће у канализацију: Проблем зачепљења канализационог система у улици Милоша Гајића решен уз велике трошкове и неколико дана напорног рада

Након тродневног рада на отпушавању зачепљене канализационе шахте у улици Милоша Гајића у Малом Зворнику, радници Јавног комуналног предузећа „Дрина“ у среду, 17. фебруара, коначно су са успехом отклонили проблем настао услед несавесног понашања појединих мештана ове улице и бацања смећа у канализациони отвор.

Зачепљење канализације изазвала је убачена крпа већих димензија и велика количина влажних марамица које су пронађене у систему, а које су житељи ове улице након коришћења, уместо у смеће, дужи временски период бацали у канализациону мрежу.

Проблем зачепљења канализације у улици Милоша Гајића радници ЈКП „Дрина“ из Малог Зворника најпре су покушали да реше ангажовањем специјалне цистерне, позајмљене из лозничког комуналног предузећа „Наш дом“, али како то није помогло, уследила је тродневна акција, у оквиру које су били принуђени да прекопају део улице како би пронашли место зачепљења.

Према речима директора ЈКП „Дрина“, Драгана Чикарића, ова акција подразумевала је дуже трагање за местом зачепљења канализације, уклањање асфалта на делу улице и прекопавање терена, те мукотрпно извлачење смећа из канализације.

„Наведени посао, осим што је био веома напоран, изазвао је непланиране трошкове и скупо коштао локалну самоуправу“, навео је Чикарић, који је овом приликом апеловао на суграђане да не бацају смеће у канализацију, већ у контејнере предвиђене за те намене, како се слична ситуација не би поново догодила.

Он је навео да су поједини грађани у Малом Зворнику склони да у канализациону мрежу бацају различит отпад, па су тако радници овог предузећа приликом интервенција на терену као узроке запушења система проналазили различите крупне предмете, крпе, чаршафе, влажне марамице, хигијенске улошке, остатке зимнице, комаде главица киселог купуса, кости животињског порекла, које су највероватније остаци хране бачене након божићних и других празника.

То је потврдио и комунални инспектор Мирослав Марковић, запослен у Општинској управи у Малом Зворнику, наводећи да делује невероватно, али да је тачно да Малозворничани све и свашта бацају у канализацију и да је то одраз лоших навика и културе живљења појединих грађана.

Он је навео да убедљиво највећи проблем за канализацију, као и за целокупну животну средину, представљају влажне марамице, које након употребе никако не би смеле да буду бачене у одвод, већ искључиво у канте и контејнере предвиђене за одлагање смећа.

Марковић је упозорио да неодговорно понашање појединаца и бацање влажних марамица у канализациони систем може да створи велике проблеме услед нагомилавања у емшир јами.

 Он је такође позвао суграђане да не бацају влажне марамице и други отпад у канализацију, како не би изазвали зачепљења система која су веома тешка за санирање.

Поводом проблема запушене канализације у улици Милоша Гајића огласио се и председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, наводећи да су поједини грађани, због наведеног проблема, путем друштвених мрежа позивали на одговорност општинско и комунално руководство , које се за то време трудило да обезбеди услове да комунално предузеће реши поменути проблем.

„Као и више пута раније, појединци су покушали да комунални проблем исполитизују и представе као пропуст у раду општинског   руководства, а испоставило се супротно, да су сами криви и одговорни за проблем зачепљења канализације до којег је дошло услед несавесног одлагања отпада“, навео је Јевтић.

Он је додао да су поједини несавесни грађани, да би исполитизовали ситуацију око одлагања отпада, бацали отпад поред својих објеката у којима раде, тј. одлагали комунални отпад мимо места предвиђеног за то, фотографисали и стављали на друштвене мреже, желећи да прикажу како одговорни не воде рачуна о томe, напомињући да је комунални инспектор изашао на лице места и написао пријаву таквим лицима.

Председник општине Мали Зворник и директор ЈКП ,,Дрина“ апелују на суграђане да не бацају комунални отпад у канализацију, као ни мимо контејнера, јер тиме изазивају непотребне тешкоће и трошкове у буџету, које на крају плаћају сви грађани.